fbpx
nanlite

Mijn ervaringen met de Nanlite Projection

Het perfecte licht voor scherpe schaduwlijnen

Tijdens onze lichttrainingen kregen we vaak de vraag hoe je mooie scherpe schaduwlijnen op het gezicht van een model kunt creëren. Traditioneel gezien moest je met krachtige flitslampen ver naar achteren gaan staan en een karton vlak voor het gezicht houden, of moest je scherp afvlaggen. Dit kostte altijd veel tijd en vereiste veel gepriegel. Gelukkig heeft Nanlite een fantastische projection op de markt gebracht die dit proces veel eenvoudiger maakt. Met deze projection, gecombineerd met een Nanlite 60 watt lamp, kun je met precisie het licht sturen en schaduwlijnen strak of juist wazig maken. Ik ben de laatste tijd enorm enthousiast over dit apparaat en gebruik het vaak voor mijn eigen portretten. In deze blog zal ik uitleggen hoe je het ook kunt gebruiken en combineren met flitsers.

De veelzijdigheid van de Nanlite Projection:

De Nanlite Projection is een continu lichtbron die ontzettend creatieve mogelijkheden biedt als je bekend bent met de belichtingsinstellingen van je camera. Het is een geweldige aanvulling op je fotografie-uitrusting en kan ook uitstekend worden gecombineerd met flitsers. Het werken met deze projection is niet moeilijk, zolang je weet wat je moet doen. Hieronder zal ik het proces uitleggen.

De combinatie van flitslicht en omgevingslicht:

Als liefhebber van flitslampen werk ik al jaren met Broncolor en ik ben nog steeds blij met mijn keuze. Voor mij is het het mooiste flitslicht om mee te werken, niet alleen vanwege de kleurtemperatuur, maar ook vanwege de betrouwbaarheid en duurzaamheid. Hoewel Broncolor ook een spot-attachment heeft, mist het de handige schuifjes die de Nanlite Projection wel heeft.

Dus hoe combineer je deze twee lichtbronnen? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je moet de juiste balans vinden tussen je flitslicht en het omgevingslicht, en dat laatste regel je met de sluitertijd. In onze lichttrainingen leggen we dit uitvoerig uit. Als je zelf wilt experimenteren of alvast aan de slag wilt gaan, raad ik aan om de 60 watt Nanlite bi-color lamp aan te schaffen in combinatie met de Nanlite Projection. Je kan ook voor de full color gaan zoals het voorbeeld maar die is gelijk een stuk duurder. Als je een kleine studio hebt, kun je de 19C lens gebruiken, maar als je een wat grotere oppervlak hebt, is de 36C ook fijn. Je kunt deze lenzen ook los bestellen en zijn niet heel erg duur. Bovendien worden ze geleverd met leuke sjablonen waarmee je verschillende effecten op je model of achtergrond kunt projecteren. Dat zijn dan sjablonen met een raam of een werkje. Leuke tip is om juist de lijnen onscherp te projecteren op de achtergrond. Zo wordt een saaie achtergrond ook weer interessant omdat je structuur gaat zien in de onscherpte.

Conclusie:

De Nanlite Projection heeft mijn fotografie naar een hoger niveau getild als het gaat om het creëren van scherpe schaduwlijnen op gezichten of gewoon een mooie spot maken en daar je model in plaatsen. Het is een handig en veelzijdig apparaat dat gemakkelijk te gebruiken is met fantastische resultaten.

 

Bestellink:

Voor de lezers van dit blog die op de links klikken, kunnen de lamp en de projector tijdelijk worden aangeschaft met een korting van 10 procent. Gebruik hiervoor coupon code studio34x in de winkelmand van de bestelling. Wees er snel bij, want zowel de korting als de voorraad zijn beperkt.

Nanlite Projection Attachment FM-mount w/ 19° Lens (PJ-FMM-60)

De Nanlite Projection Attachment FM-mount w/ 19° Lens (PJ-FMM-60) is een projectiehulpstuk voor de Forza 60 en 60B. Dit is een ideale accessoire voor het regelen van de output van de Forza en geeft de mogelijkheid om theatrale effecten, haarverlichting en selectieve verlichten te creeren. Inbegrepen bij de kit zijn 4 gobo inzetstukken met speciaal effect en een ronde spot-gobo-inzethouder. De bundelspreiding is 19 graden en de projector heeft interne luiken voor lichtvorming.

Kenmerken van de Nanlite Projection Attachment FM-mount w/ 19° Lens (PJ-FMM-60)

19-graden bundelspreiding
Ideaal accentlicht, selectieve verlichting
Voor dramatische, theatrale effecten
Inclusief 4 gobo’s, gel- en gobo-houder
Metalen behuizing met nylon coating

Inhoud van de verpakking

Nanlite Projection Attachment FM-mount w/ 19° Lens (PJ-FMM-60)
4x B-maat gobo
Gobo-houder
Gelfilterhouder
Draagtas